2015-04-01


GLOSSARY OF FOOD ENGINEERING TERMS


PREFACE

Food Engineering Glossary has been prepared by Assoc. Prof. Dr. Anarseit Deidiev , Assoc. Prof. Dr.  Nurudin Kıdıraliev, Asst. Prof.  Dr. Camila Smanalieva, Instructor Dr. Aidaikan Kasımakunova and research assistants Aybek Bödöşov,   Janıl İskakova,  Jıldızay Özbekova and Ruslan Adil Akay Tegin from Kyrgyz- Turkish Manas University, Food Engineering Department of Faculty of Engineerin with the coordination of the Department Chairman Prof. Dr. Coşkan Ilıcalı. . The Glossary of  Food Engineerin terms  as English- Turkish and Turkish- English prepared by TMMOB Turkish Chamber of Food Engineers in 2011 has been taaken as the starting point. . The glossary has been prepared as Turkish, Kyrgyz, Russian and English. The glossary contains 1987 terms in each of these languages. The glossary will be reviewed and updated in regular intervals. 

This glossary will be useful to academic staff, students, researchers and practitioners in the field.

We express our appreciation to the academic staff of the Department and we acknowledge the help by TMMOB Turkish Chamber of Food Engineers..

 

Food Engineering Department Administration

 

 

КИРИШ СӨЗ

Тамак-аш инженерлик терминдер сөздүгү Кыргыз-Түрк Манас университетинин, Инженерлик факультетинин Тамак-аш инженерлиги бөлүм башчысы проф. др. Жошкан Ылыжалынын координаторлугунда Тамак-аш инженерлиги бөлүмүнүн жамааты: к.т.н., доц. Анарсейит Дейдиев, к.т.н., доц. Нурудин Кыдыралиев, доц.м.а. др. Жамиля Сманалиева, к.т.н., Айдайкан Касымакунова, кенже илимий кызматкерлер: Айбек Бөдөшов, Жаӊыл Искакова, Жылдызай Өзбекова, Руслан Адил Акай тегин тарабынан даярдалды. Сөздүктү даярдоодо үлгү катары Түркиянын Тамак-аш инженерлер уюму тарабынан түзүлүп, 2011-жылы жарыяланган Түркчө-Англисче жана Англисче-Түркчө тамак-аш инженерлиги сөздүгү алынган. Сөздүктө тамак-аш инженерлиги багытындагы 1987 терминдер кыргызча, түркчө, орусча жана англис тилдеринде даярдалып, ушул тилдердеги котормолорун камтыйт. Даярдалган сөздүк жаӊы терминдер жана сөздөр менен жаӊыланып турат.

Бул сөздүк Тамак-аш инженерлиги багытында окуган студенттерге, окутуучуларга, илимпоздорго жана Тамак-аш тармактарында иштеген кызматкерлерге пайдалуу болот деп ишенебиз.

Сөздүктү даярдоодогу бөлүмдүн окутуучулар жамаатына жана Тамак-аш инженерлер уюмуна ыразычылыгыбызды билдиребиз.

 

Тамак-аш инженерлиги

бөлүм башчысы