Page 24 - Gazete Manas
P. 24
MUTFAK temmuz'13
ТОПУРАККА ЖЕ КУМГА
КӨМҮЛҮП БЫШЫРЫЛГАН
ЭТ, ТАШТЫН ҮСТҮНДӨ
БЫШЫРЫЛГАН ЭТ. БУЛ
ТАМАКТАРДЫН БАРДЫГЫ
МЕРГЕНЧИЛЕРДИН ТАМАГЫ
ДЕП АТАЛГАН ТАМАКТАР.
ЗАМАНДЫН ШАРТТАРЫНА
ЫЛАЙЫК БҮГҮНКҮ
КҮНДӨ ЭКИ-ҮЧ КҮНГӨ
АТАЙЫН МЕРГЕНЧИЛИККЕ
ЧЫККАН КЫРГЫЗДАР
ЖОК. БИРОК КӨПТӨН БЕРИ
УНУТУЛУП КАЛГАН ЖЕ
МЕРГЕНЧИЛЕРДИН СЫРЫ
БОЙДОН КАЛА БЕРГЕН
ТАЛААНЫН ЧҮЙГҮН
ТАМАКТАРЫ ТУУРАЛУУ
УШУЛ МАКАЛДАН
ТААНЫШЫП АЛСАҢЫЗ
БОЛОТ.
Мурдагы C
мергенчинин тейк, бифштекс, котлет жана фрика-
дельки тамактары ар бир үйдө жасалып келет.
азыгы-азыркынын Анткени бул тамактарды үйдөгү буюмдар
менен жасаш абдан ыңгайлуу. Көмөч казан,
Асел Солпуева казан сыяктуу идиштер тамакты ыкчам жаса-
ганга мүмкүнчүлүк түзөт. Ал эми мергенчилер,
көчмөн калк жана талаада көп жүргөн адамдар
болсо өздөрүнүн “талаа тамактарын” өздөш-
түрүп алышкан. Анткени талаада жүргөн
адамдын айтымында бир куту ширеңке жана
азыктары менен деле үйдүн тамагынан даам-
дуураак тамак жасап алуу мүмкүн.
АЧКА МЕРГЕНЧИ
АҢГА ЧЫКПАЙТ
Өзүн “адискөй чабанмын” деп тааныш-
тырган Кенжебай Жусубалиев: “Жаш кезде
аскерге кеткенче талаада мал менен аралашып
жүрдүм. Далай далай мергенчиликке айыл-
даш аталар менен чыктык. Ээн талаада бир
сапарыбыз аз дегенде эки күн созулчу. Кийик-
тер Тянь-Шандын зоолорунда болот эмеспи.
Ал жерде токойлор абдан көп, демек ал жерде
отун чырпыктар менен жылынып тамак жасап
алса болот. Ар бир кесипте тартиптерди сак-
тагандай эле мергенчи биринчи тамактанганга
ылайыктуу жай таап алуусу шарт. Тамактанбай
ачка аңулоого чыккан мергенчи эмнени атып
келмек эле,” деп эскерди. Анын айтымында ил-
гертеден бери жасалып келген талаа тамакта-
рына: “Таш кордо”, “таш калак” деген тамактар
кирет. Алар көптөн бери айтылбай кыргыз
тилинин лексиконунан чыгып кете жаздаган.
ТОПУРАККА ЖЕ КУМГА
КӨМҮЛҮП БЫШЫРЫЛГАН
ЭТ, ТАШТЫН ҮСТҮНДӨ
БЫШЫРЫЛГАН ЭТ. БУЛ
ТАМАКТАРДЫН БАРДЫГЫ
МЕРГЕНЧИЛЕРДИН ТАМАГЫ
ДЕП АТАЛГАН ТАМАКТАР.
ЗАМАНДЫН ШАРТТАРЫНА
ЫЛАЙЫК БҮГҮНКҮ
КҮНДӨ ЭКИ-ҮЧ КҮНГӨ
АТАЙЫН МЕРГЕНЧИЛИККЕ
ЧЫККАН КЫРГЫЗДАР
ЖОК. БИРОК КӨПТӨН БЕРИ
УНУТУЛУП КАЛГАН ЖЕ
МЕРГЕНЧИЛЕРДИН СЫРЫ
БОЙДОН КАЛА БЕРГЕН
ТАЛААНЫН ЧҮЙГҮН
ТАМАКТАРЫ ТУУРАЛУУ
УШУЛ МАКАЛДАН
ТААНЫШЫП АЛСАҢЫЗ
БОЛОТ.
Мурдагы C
мергенчинин тейк, бифштекс, котлет жана фрика-
дельки тамактары ар бир үйдө жасалып келет.
азыгы-азыркынын Анткени бул тамактарды үйдөгү буюмдар
менен жасаш абдан ыңгайлуу. Көмөч казан,
Асел Солпуева казан сыяктуу идиштер тамакты ыкчам жаса-
ганга мүмкүнчүлүк түзөт. Ал эми мергенчилер,
көчмөн калк жана талаада көп жүргөн адамдар
болсо өздөрүнүн “талаа тамактарын” өздөш-
түрүп алышкан. Анткени талаада жүргөн
адамдын айтымында бир куту ширеңке жана
азыктары менен деле үйдүн тамагынан даам-
дуураак тамак жасап алуу мүмкүн.
АЧКА МЕРГЕНЧИ
АҢГА ЧЫКПАЙТ
Өзүн “адискөй чабанмын” деп тааныш-
тырган Кенжебай Жусубалиев: “Жаш кезде
аскерге кеткенче талаада мал менен аралашып
жүрдүм. Далай далай мергенчиликке айыл-
даш аталар менен чыктык. Ээн талаада бир
сапарыбыз аз дегенде эки күн созулчу. Кийик-
тер Тянь-Шандын зоолорунда болот эмеспи.
Ал жерде токойлор абдан көп, демек ал жерде
отун чырпыктар менен жылынып тамак жасап
алса болот. Ар бир кесипте тартиптерди сак-
тагандай эле мергенчи биринчи тамактанганга
ылайыктуу жай таап алуусу шарт. Тамактанбай
ачка аңулоого чыккан мергенчи эмнени атып
келмек эле,” деп эскерди. Анын айтымында ил-
гертеден бери жасалып келген талаа тамакта-
рына: “Таш кордо”, “таш калак” деген тамактар
кирет. Алар көптөн бери айтылбай кыргыз
тилинин лексиконунан чыгып кете жаздаган.