Page 24 - Gazete Manas
P. 24
MUTFAK temmuz'13

ТОПУРАККА ЖЕ КУМГА
КӨМҮЛҮП БЫШЫРЫЛГАН
ЭТ, ТАШТЫН ҮСТҮНДӨ
БЫШЫРЫЛГАН ЭТ. БУЛ
ТАМАКТАРДЫН БАРДЫГЫ
МЕРГЕНЧИЛЕРДИН ТАМАГЫ
ДЕП АТАЛГАН ТАМАКТАР.
ЗАМАНДЫН ШАРТТАРЫНА
ЫЛАЙЫК БҮГҮНКҮ
КҮНДӨ ЭКИ-ҮЧ КҮНГӨ
АТАЙЫН МЕРГЕНЧИЛИККЕ
ЧЫККАН КЫРГЫЗДАР
ЖОК. БИРОК КӨПТӨН БЕРИ
УНУТУЛУП КАЛГАН ЖЕ
МЕРГЕНЧИЛЕРДИН СЫРЫ
БОЙДОН КАЛА БЕРГЕН
ТАЛААНЫН ЧҮЙГҮН
ТАМАКТАРЫ ТУУРАЛУУ
УШУЛ МАКАЛДАН
ТААНЫШЫП АЛСАҢЫЗ
БОЛОТ.

Мурдагы C
мергенчинин тейк, бифштекс, котлет жана фрика-
дельки тамактары ар бир үйдө жасалып келет.
азыгы-азыркынын Анткени бул тамактарды үйдөгү буюмдар
менен жасаш абдан ыңгайлуу. Көмөч казан,
Асел Солпуева казан сыяктуу идиштер тамакты ыкчам жаса-
ганга мүмкүнчүлүк түзөт. Ал эми мергенчилер,
көчмөн калк жана талаада көп жүргөн адамдар
болсо өздөрүнүн “талаа тамактарын” өздөш-
түрүп алышкан. Анткени талаада жүргөн
адамдын айтымында бир куту ширеңке жана
азыктары менен деле үйдүн тамагынан даам-
дуураак тамак жасап алуу мүмкүн.

АЧКА МЕРГЕНЧИ
АҢГА ЧЫКПАЙТ

Өзүн “адискөй чабанмын” деп тааныш-
тырган Кенжебай Жусубалиев: “Жаш кезде
аскерге кеткенче талаада мал менен аралашып
жүрдүм. Далай далай мергенчиликке айыл-
даш аталар менен чыктык. Ээн талаада бир
сапарыбыз аз дегенде эки күн созулчу. Кийик-
тер Тянь-Шандын зоолорунда болот эмеспи.
Ал жерде токойлор абдан көп, демек ал жерде
отун чырпыктар менен жылынып тамак жасап
алса болот. Ар бир кесипте тартиптерди сак-
тагандай эле мергенчи биринчи тамактанганга
ылайыктуу жай таап алуусу шарт. Тамактанбай
ачка аңулоого чыккан мергенчи эмнени атып
келмек эле,” деп эскерди. Анын айтымында ил-
гертеден бери жасалып келген талаа тамакта-
рына: “Таш кордо”, “таш калак” деген тамактар
кирет. Алар көптөн бери айтылбай кыргыз
тилинин лексиконунан чыгып кете жаздаган.
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29