Page 26 - Gazete Manas
P. 26
MUTFAK temmuz'13
БИР АЗЫКТАН ТYРДYY
ДААМ ТАТТЫРГАН
еврей ашканасы
Асел Солпуева
Форшмак аттуу улуттук тамак ОРИГИНАЛДУУ ТАМАКТАРДАН ОРИГИНАЛДУУ этин жегенге тыюу салынган (трефалык
ДААМДАР ЧЫГАТ ДЕГЕНДЕЙ ӨЗГӨЧӨ азыктар). Куштардын арасынан үйдөгү
күнүмдүк жашоодо эле эмес, майрамдар- тоок, улар, өрдөктөр, деңиз азыктары-
да да дасторкондун көркүн ачып турган ТАМАКТАР КӨП. АЛ ЭМИ ЖЕМИШ МЕНЕН нан болсо кабырчыктуу жана сөөктүү
улуттук тамак болуп эсептелинет. Башка ПИЯЗДЫ БИРИКТИРГЕНДЕ КАНДАЙ ДААМ балыктарды жегенге уруксат (туздалган
айтылыштагы муздак тамак эч кандай балык жана башкалар). Кызыгы, Из-
термикалык иштетүүсүз даярдалат. Ал ЧЫГАРЫН “ФОРШМАК” АТТУУ ТАМАКТЫ раилде кара икраны жегенге тыюу са-
эми азыктар дүйнөнүн каалаган бур- ЖЕП КӨРГӨНДӨР ГАНА БИЛЕТ. ӨЗГӨЧӨ лынган, ал эми кызыл икра тескерисин-
чунда кездешет: кычкыл алма, пияз, жу- ДААМДАРДЫ ЧЫГАРГАН ЕВРЕЙ АШКАНАСЫНАН че көп колдонулат.
муртка менен туздалган балык болсо эле “ЖЕГЕН ТАМАГЫМ КИМ ЭКЕНИМДИ АНЫКТАЙТ”
жетиштүү. ЧЕБЕР АШПОЗЧУЛАР
ДЕГЕН СУРООГО ЖООП ИЗДЕЙБИЗ. Еврей ашканасынын 3 миң жылдык
КАЛОРИЯСЫ ӨТӨ тарыхы жана өзүнө таандык куралдары
АЗ АШКАНА ашкана менен күнүгө тыгыз байланыш- болсоң, 2 сааттан кийин эт камтыган бар. Элдин арасында “Ар бир жаңы та-
та болгон, анын маданиятын эң жакшы тамакка киришсең болот, ал эми эттүү былга көптөн бери унутулуп калган эски
Еврей ашканасын кеп кылганда, дүй- билип өздөштүргөн адамга ыйгарылат. тамактын сиңирими ашказанда жай бол- нерсе” деп айтылгандай, бул ашкана өзү-
нө жүзүндөгү эң жагымдуу жана эң аз Израилде жашаган еврей ашканасынын гон үчүн сүттүү тамак жегенге 6 сааттай нүн маанилүүлүгүн азыркы убакытка че-
калориялуу тамактар тууралуу сөз бо- устасы Елена Полякова өз тажрыйбасы күтөсүң.” йин далилдеп отурат. Ал көрүнүштөрдүн
лот. Ушул принциптин негизинде ашка- менен бөлүштү. “Дасторконго же эттүү, бири болуп ашпозчулардын эч бир азык-
нанын актуалдуулугу күн өткөн сайын же сүт азыктарынан даярдалган тамак- КАРА ИКРАГА ТЫЮУ ты текке кетирбей түрдүү тамактарды
артып, ар тараптан кызыгууну жаратып тар жайылат. Эттүү жана сүт азыктары- САЛЫНГАН жасай алышы айтылат. Мисалы, тооктун
келүүдө. Кашер дүкөнгө киргендер гени нан жасалаган тамактардын ар бирине сөөктөрүнөн – биринчи ысык тамак бы-
өзгөртүлгөн же гормондор бар азыктар- ар башка идиштер колдонулат. Аларды Кашрутту жакшыраак түшүнүш үчүн шырылат, этинен – экинчи коюу тамак,
ды кезиктирбейт. Ар бир азык сатылаар- эч аралаштырбаш керек. Азыктардын анын куралдарын карап көрөлү. Көп- ал эми тооктун майы болсо – ар кандай
дан жана тамакка колдонулаардан мурун арасынан эттүү тамактар менен бирге төгөн еврей сайттарда жегенге урукса- таттууларга кошулма катары колдонулат.
кылдаттык менен текшерилет: малдын сүттүү тамактарга кошула тургандар ты бар малдарга кой, эчки, уй сыяктуу Еврей кожойкелер шамдагай жана
тазалыгы жана ден соолугу сөзсүз талап- балык, жумуртка жана жашылча мөмө- короодогу малдар кирет. Бир гана ача чебер ашпозчулар катары таанылышат.
тарга баш ийүүсү шарт. Анткени ашкана жемиштер. Эгер сүт аралаш тамак жеген туяктуу чочко же чайнаган, бирок туюк Елена Полякова кыска убакыттын ичин-
маданиятына ылайык гени өзгөртүлгөн туяктуу коен сыяктуу жаныбарлардын де форшмакты даярдап коюш оңой эле
тамак менен тамактанган, денесинде иш деп айтат. Биз дагы өзүбүздү сынап
бир кемчиликтер табылган жана оорук- көрүү максатында ал тамакты жасап кө-
чан малдарды жегенге болбойт. рүүнү чечтик. Бир сааттын ичинде даяр
боло турган тамагыбыз 5 саатка чейин
ЕВРЕЙ АШКАНАСЫНЫН созулуп, ал аныктаманы дагы бир жолу
УСТАСЫ АЙТКАНДАРДАН... далилдеген болдук.
Ашкана устасы деген наам жалпы-
сынан рецепттерди эле билген эмес,
БИР АЗЫКТАН ТYРДYY
ДААМ ТАТТЫРГАН
еврей ашканасы
Асел Солпуева
Форшмак аттуу улуттук тамак ОРИГИНАЛДУУ ТАМАКТАРДАН ОРИГИНАЛДУУ этин жегенге тыюу салынган (трефалык
ДААМДАР ЧЫГАТ ДЕГЕНДЕЙ ӨЗГӨЧӨ азыктар). Куштардын арасынан үйдөгү
күнүмдүк жашоодо эле эмес, майрамдар- тоок, улар, өрдөктөр, деңиз азыктары-
да да дасторкондун көркүн ачып турган ТАМАКТАР КӨП. АЛ ЭМИ ЖЕМИШ МЕНЕН нан болсо кабырчыктуу жана сөөктүү
улуттук тамак болуп эсептелинет. Башка ПИЯЗДЫ БИРИКТИРГЕНДЕ КАНДАЙ ДААМ балыктарды жегенге уруксат (туздалган
айтылыштагы муздак тамак эч кандай балык жана башкалар). Кызыгы, Из-
термикалык иштетүүсүз даярдалат. Ал ЧЫГАРЫН “ФОРШМАК” АТТУУ ТАМАКТЫ раилде кара икраны жегенге тыюу са-
эми азыктар дүйнөнүн каалаган бур- ЖЕП КӨРГӨНДӨР ГАНА БИЛЕТ. ӨЗГӨЧӨ лынган, ал эми кызыл икра тескерисин-
чунда кездешет: кычкыл алма, пияз, жу- ДААМДАРДЫ ЧЫГАРГАН ЕВРЕЙ АШКАНАСЫНАН че көп колдонулат.
муртка менен туздалган балык болсо эле “ЖЕГЕН ТАМАГЫМ КИМ ЭКЕНИМДИ АНЫКТАЙТ”
жетиштүү. ЧЕБЕР АШПОЗЧУЛАР
ДЕГЕН СУРООГО ЖООП ИЗДЕЙБИЗ. Еврей ашканасынын 3 миң жылдык
КАЛОРИЯСЫ ӨТӨ тарыхы жана өзүнө таандык куралдары
АЗ АШКАНА ашкана менен күнүгө тыгыз байланыш- болсоң, 2 сааттан кийин эт камтыган бар. Элдин арасында “Ар бир жаңы та-
та болгон, анын маданиятын эң жакшы тамакка киришсең болот, ал эми эттүү былга көптөн бери унутулуп калган эски
Еврей ашканасын кеп кылганда, дүй- билип өздөштүргөн адамга ыйгарылат. тамактын сиңирими ашказанда жай бол- нерсе” деп айтылгандай, бул ашкана өзү-
нө жүзүндөгү эң жагымдуу жана эң аз Израилде жашаган еврей ашканасынын гон үчүн сүттүү тамак жегенге 6 сааттай нүн маанилүүлүгүн азыркы убакытка че-
калориялуу тамактар тууралуу сөз бо- устасы Елена Полякова өз тажрыйбасы күтөсүң.” йин далилдеп отурат. Ал көрүнүштөрдүн
лот. Ушул принциптин негизинде ашка- менен бөлүштү. “Дасторконго же эттүү, бири болуп ашпозчулардын эч бир азык-
нанын актуалдуулугу күн өткөн сайын же сүт азыктарынан даярдалган тамак- КАРА ИКРАГА ТЫЮУ ты текке кетирбей түрдүү тамактарды
артып, ар тараптан кызыгууну жаратып тар жайылат. Эттүү жана сүт азыктары- САЛЫНГАН жасай алышы айтылат. Мисалы, тооктун
келүүдө. Кашер дүкөнгө киргендер гени нан жасалаган тамактардын ар бирине сөөктөрүнөн – биринчи ысык тамак бы-
өзгөртүлгөн же гормондор бар азыктар- ар башка идиштер колдонулат. Аларды Кашрутту жакшыраак түшүнүш үчүн шырылат, этинен – экинчи коюу тамак,
ды кезиктирбейт. Ар бир азык сатылаар- эч аралаштырбаш керек. Азыктардын анын куралдарын карап көрөлү. Көп- ал эми тооктун майы болсо – ар кандай
дан жана тамакка колдонулаардан мурун арасынан эттүү тамактар менен бирге төгөн еврей сайттарда жегенге урукса- таттууларга кошулма катары колдонулат.
кылдаттык менен текшерилет: малдын сүттүү тамактарга кошула тургандар ты бар малдарга кой, эчки, уй сыяктуу Еврей кожойкелер шамдагай жана
тазалыгы жана ден соолугу сөзсүз талап- балык, жумуртка жана жашылча мөмө- короодогу малдар кирет. Бир гана ача чебер ашпозчулар катары таанылышат.
тарга баш ийүүсү шарт. Анткени ашкана жемиштер. Эгер сүт аралаш тамак жеген туяктуу чочко же чайнаган, бирок туюк Елена Полякова кыска убакыттын ичин-
маданиятына ылайык гени өзгөртүлгөн туяктуу коен сыяктуу жаныбарлардын де форшмакты даярдап коюш оңой эле
тамак менен тамактанган, денесинде иш деп айтат. Биз дагы өзүбүздү сынап
бир кемчиликтер табылган жана оорук- көрүү максатында ал тамакты жасап кө-
чан малдарды жегенге болбойт. рүүнү чечтик. Бир сааттын ичинде даяр
боло турган тамагыбыз 5 саатка чейин
ЕВРЕЙ АШКАНАСЫНЫН созулуп, ал аныктаманы дагы бир жолу
УСТАСЫ АЙТКАНДАРДАН... далилдеген болдук.
Ашкана устасы деген наам жалпы-
сынан рецепттерди эле билген эмес,