Page 25 - Gazete Manas
P. 25
muz'13 MUTFAK 25
КУМГА БЫШКАН коноктор жактырган тамак. Мейманга
“ТАШ КОРДО” Аргентина, Италиядан келген гурмандар
бир ооз “кыргыз кебек” деп аташат.
Кийик этинен жасалган таш кордо-
нун өзгөчөлүгү, анын кумдун ичинде Таш кебекти жасаганга 7-10 ай ба-
бир сутка бышырылышы. Даярдоо гылган козулардын кабыргалары алынат.
ыкмасы дагы абдан жөнөкөй; кийикти Ал эми даярдаганга отун, көмүр жана
атып алгандан кийин ал союлуп, карыны жалпак таш жетиштүү. “От жагылып таш
жарылбай туруп жуулат. Кийиктин жи- ысыган соң үстү куйрук май менен май-
ликтери туздалып, калемпир, сарымсак, ланат жана кабыргалар коюлат. Таш ке-
көбүргөн, соорусун деген талаа чөптөрү бектин курамына ылайык эт менен бирге
аралаш карынга батышынча салынат. жемиштер да бышырылып тартууланыш
Отко какталган кумдуу чуңкурга карын керек,”- деди ашпозчу.
жөнөтүлүп, ысыкка акырындан быша
берет. Карын жарылып кетет, күйүп куу- ТҮРК ДҮЙНӨСҮНДӨ
рап калат деп коркпой эле коюш керек. “ТАШ КЕБЕКТИН”
Тескерисинче, карын кургап катып кал- МААНИСИ ТҮРДҮҮ
ган болот. Ичинде сөөктөрүнөн ажырай
бышкан ширин этти бекем кармап турат. Эгер интернет айдыңынан таш
Ал тамактын даамын бир жолу татыган- кебектин курамын издей турган болсо-
дан кийин сагынып кайра кайра эңсей ңуз, башка ашкана даректери чыгышы
бересиң. мүмкүн. Мисалы, Таш кебек түрк тилине
“тас кебаб” которулат. Кызыктуусу, түрк
“КЫРГЫЗ КЕБЕГИНЕ” ашканасында тас кебаб деген тамак бар.
АЙЛАНГАН “ТАШ КАЛАК” Бирок кыргыз кебектен айырмасы чоң.
Тас кебаб кыргыздардыкындай таштын
Үйдөн узак жол тартып ачка бол- үстүндө куурулбайт, тескерисинче казан-
гондорго “таш калак” деген өзгөчө да шорпо тамак болуп жасалат. Тилекке
тамак бир табылга. Ал таштак жерлерде каршы ал тамактын пайда болуу тарыхы
жасалат. Жука кесилген эттерди ысы- белгисиз. Эгер азербайжан ашканасына
ган жалпак таштарга таштап койсо бир кирип кеткен болсоңуз, тас кебаб атында
заматта бышып калат. Бул кыргыз кебек кадимки эле пловду көрөсүз. Бул кызык-
зоодон сыйгаланып түшкөн бардык туу тамактын тарыхы абдан чаташып
таштардан даярдалат. Жасалышы абдан кеткендей. Бирок rытай тарыхый жазма
жөнөкөй “таш калак” үч жыл мурун “таш булактарында “кыргыз аскерлери тоодо
кебек” атында кайрадан жанданган. Ага таштын үстүндө тамак жасашчу” деген
коомдук ишмер Таабалды Эгембердиев факт улуттук ашканага бир далил экенин
көмөктөш болгон. Ашпозчу Альхам Ма- эске салгыбыз келет.
мутовдун айтымында таш кебек бардык
КУМГА БЫШКАН коноктор жактырган тамак. Мейманга
“ТАШ КОРДО” Аргентина, Италиядан келген гурмандар
бир ооз “кыргыз кебек” деп аташат.
Кийик этинен жасалган таш кордо-
нун өзгөчөлүгү, анын кумдун ичинде Таш кебекти жасаганга 7-10 ай ба-
бир сутка бышырылышы. Даярдоо гылган козулардын кабыргалары алынат.
ыкмасы дагы абдан жөнөкөй; кийикти Ал эми даярдаганга отун, көмүр жана
атып алгандан кийин ал союлуп, карыны жалпак таш жетиштүү. “От жагылып таш
жарылбай туруп жуулат. Кийиктин жи- ысыган соң үстү куйрук май менен май-
ликтери туздалып, калемпир, сарымсак, ланат жана кабыргалар коюлат. Таш ке-
көбүргөн, соорусун деген талаа чөптөрү бектин курамына ылайык эт менен бирге
аралаш карынга батышынча салынат. жемиштер да бышырылып тартууланыш
Отко какталган кумдуу чуңкурга карын керек,”- деди ашпозчу.
жөнөтүлүп, ысыкка акырындан быша
берет. Карын жарылып кетет, күйүп куу- ТҮРК ДҮЙНӨСҮНДӨ
рап калат деп коркпой эле коюш керек. “ТАШ КЕБЕКТИН”
Тескерисинче, карын кургап катып кал- МААНИСИ ТҮРДҮҮ
ган болот. Ичинде сөөктөрүнөн ажырай
бышкан ширин этти бекем кармап турат. Эгер интернет айдыңынан таш
Ал тамактын даамын бир жолу татыган- кебектин курамын издей турган болсо-
дан кийин сагынып кайра кайра эңсей ңуз, башка ашкана даректери чыгышы
бересиң. мүмкүн. Мисалы, Таш кебек түрк тилине
“тас кебаб” которулат. Кызыктуусу, түрк
“КЫРГЫЗ КЕБЕГИНЕ” ашканасында тас кебаб деген тамак бар.
АЙЛАНГАН “ТАШ КАЛАК” Бирок кыргыз кебектен айырмасы чоң.
Тас кебаб кыргыздардыкындай таштын
Үйдөн узак жол тартып ачка бол- үстүндө куурулбайт, тескерисинче казан-
гондорго “таш калак” деген өзгөчө да шорпо тамак болуп жасалат. Тилекке
тамак бир табылга. Ал таштак жерлерде каршы ал тамактын пайда болуу тарыхы
жасалат. Жука кесилген эттерди ысы- белгисиз. Эгер азербайжан ашканасына
ган жалпак таштарга таштап койсо бир кирип кеткен болсоңуз, тас кебаб атында
заматта бышып калат. Бул кыргыз кебек кадимки эле пловду көрөсүз. Бул кызык-
зоодон сыйгаланып түшкөн бардык туу тамактын тарыхы абдан чаташып
таштардан даярдалат. Жасалышы абдан кеткендей. Бирок rытай тарыхый жазма
жөнөкөй “таш калак” үч жыл мурун “таш булактарында “кыргыз аскерлери тоодо
кебек” атында кайрадан жанданган. Ага таштын үстүндө тамак жасашчу” деген
коомдук ишмер Таабалды Эгембердиев факт улуттук ашканага бир далил экенин
көмөктөш болгон. Ашпозчу Альхам Ма- эске салгыбыз келет.
мутовдун айтымында таш кебек бардык